ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Θηλασμός και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται
Είναι δύσκολο να καταλάβετε πόσο γάλα πίνει το μωρό σας, έτσι για να είστε σίγουρη πως πίνει αρκετό, θα πρέπει να το θηλάζετε όσο θέλει! Οι πληροφορίες που ακολουθούν επιδιώκουν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την κατάσταση, να θυμάστε όμως πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό.
Το μωρό σας έχει όλες τις απαντήσεις!
Στα πρώτα στάδια μην προσπαθείτε να ακολουθήσετε με ακρίβεια ένα πρόγραμμα θηλασμού, απλά βάζετε το μωρό στο στήθος σας κάθε φορά που το ζητάει. Το μωρό ξέρει καλύτερα απ’ όλους! Αν κοιτάτε το μωρό σας και όχι το ρολόι, σταδιακά θα διακρίνετε έναν ρυθμό και προτού το καταλάβετε θα έχετε μπει σε ένα πρόγραμμα!
Συχνά γεύματα
Τις πρώτες μέρες, τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται σύντομα, συχνά γεύματα κάθε δύο με τρεις ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο και το στομάχι τους αρκετά μικρό.
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τα νυχτερινά γεύματα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, καθώς είναι ουσιαστικά για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του μωρού σας και για τη διατήρηση των αποθεμάτων του γάλακτός σας.
Πολλές μαμάδες ανησυχούν μήπως το μωρό τους δεν πίνει αρκετό γάλα. Αν είναι γεμάτο ενέργεια και σε εγρήγορση, μην ανησυχείτε, αν όμως σας απασχολεί ίσως βρείτε μερικές χρήσιμες υποδείξεις στο άρθρο "Πίνει αρκετό γάλα το μωρό μου;".
Οι αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, το πιθανότερο είναι πως τα γεύματά του θα διαρκούν λιγότερο και θα είναι λιγότερο συχνά, εκτός αν βρίσκεται σε φάση γρήγορης ανάπτυξης. Όσο περισσότερα γεύματα του δίνετε, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε, έτσι μην πανικοβληθείτε αν σας φαίνεται πως τρώει λαίμαργα όλη την ώρα. Το σώμα σας θα προσαρμοστεί για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του.
Προβλήματα και λύσεις στο θηλασμό
Παρότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό σας, προβλήματα όπως πληγωμένες θηλές και μειωμένη ποσότητα γάλακτός, μπορεί να αποτελέσουν μια μικρή πρόκληση. Το θετικό είναι πως με λίγη βοήθεια και εξάσκηση όλα αυτά μπορεί να ξεπεραστούν, γι’ αυτό ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου ή της μαίας σας.
Πληγωμένες, σκασμένες και ματωμένες θηλές
Οι πληγωμένες, σκασμένες και ματωμένες θηλές μαρτυρούν συνήθως ότι το μωρό σας δεν πιάνει σωστά το μαστό ή πως δεν παίρνει τη σωστή στάση. Επιπλέον, θα μπορούσαν να σημαίνουν πως χρησιμοποιείτε λάθος το θήλαστρο για την εξαγωγή του γάλακτος. Η μαία σας μπορεί να σας βοηθήσει δείχνοντάς σας τεχνικές θηλασμού.
Φραγμένοι πόροι
Υπάρχουν δύο ειδών φραγμένοι πόροι.
- Μια μικρή λευκή κηλίδα στην άκρη της θηλής σας: μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας και να την καθαρίσετε όταν το δέρμα σας είναι ακόμη μαλακό μετά το θηλασμό.
- Ένα επώδυνο γρομπαλάκι στο στήθος σας με ερεθισμό στο δέρμα γύρω του. Το φράξιμο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα αρχικό σύμπτωμα μαστίτιδας.
Αν έχετε φλεγμονή στο στήθος σας είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό για να προλάβετε την εξέλιξή της σε μαστίτιδα.
Στο μεταξύ:
- Ταΐζετε το μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε για να αδειάζει το πλεονάζον γάλα.
- Βεβαιωθείτε πως το μωρό σας πιάνει σωστά το στήθος σας.
- Προσπαθήστε μετά το γεύμα να αδειάσετε εντελώς το στήθος σας χρησιμοποιώντας μια αντλία και πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες σκεύασμα για να ανακουφιστεί ο πόνος. Το απαλό μασάζ στο στήθος και τα επιθέματα με ζεστά πανάκια θα βοηθήσουν.
Μύκητες
Οι μύκητες είναι μια λοίμωξη που παρουσιάζεται συχνά στα γεννητικά όργανα και το στόμα των μωρών και είναι πιθανό να εξαπλωθούν στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν το μωρό σας έχει μύκητες θα παρατηρήσετε λευκές κηλίδες στο στόμα του και στο στήθος σας. Οι κηλίδες μπορεί να είναι έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν και να σας προκαλούν κνησμό ενώ μπορεί να νιώθετε ευαισθησία στο στήθος.
Αν πιστεύετε πως εσείς ή το μωρό σας έχετε μύκητες, απευθυνθείτε στον παιδίατρο που θα σας δώσει μια αντιμυκητιασική κρέμα για το στόμα του μωρού σας και για σας. Μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό, ίσως όμως να νιώθετε πόνο!
Πρησμένο στήθος
Δύο με τρεις μέρες μετά τον τοκετό, το στήθος σας μπορεί να πρηστεί, να το νιώθετε ευαίσθητο, σαν να έχει μέσα γρομπαλάκια, και οι θηλές σας να γίνουν επίπεδες. Το πρήξιμο μπορεί να επεκταθεί στις μασχάλες σας και ίσως ανεβάσετε λίγο πυρετό. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν «κατεβαίνει» το γάλα σας. Ίσως είναι επώδυνο, αλλά στην ουσία είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και συνήθως υποχωρεί γρήγορα.
Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα βγάλετε λίγο γάλα προτού θηλάσετε, με το χέρι ή με θήλαστρο. Επίσης, μεταξύ των γευμάτων χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα ή κάντε ντους για να ανακουφίσετε και να χαλαρώσετε τους μαστούς σας.
Διαρροές απ’ το στήθος
Το γάλα μπορεί να τρέχει απ’ το μαστό σας όταν είναι πολύ γεμάτος ή όταν ενεργοποιείται το αντανακλαστικό απελευθέρωσης του γάλακτος. Συνήθως το γάλα βγαίνει απ’ το στήθος μόνο όταν θηλάζει το μωρό σας, μερικές φορές όμως και μόνο το άκουσμα του κλάματος ενός μωρού μπορεί να δώσει το έναυσμα στο στήθος σας να «απελευθερώσει» το γάλα του!
Όσο πιο τακτικά θηλάζετε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να «τρέχει» το στήθος σας.
Τα οφέλη του θηλασμού
Ο θηλασμός είναι διαφορετικός για κάθε μαμά και μωρό, έτσι μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να βρείτε έναν ρυθμό και μια άνετη στάση που να ταιριάζει και στους δυο σας.
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού;
Ο θηλασμός χαρίζει στο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή του. Πέρα απ’ το ότι του προσφέρει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, συμβάλλει στην ενδυνάμωση τoυ ανοσοποιητικού του συστήματος. Δεν είναι όμως μόνο το μωρό σας που ωφελείται απ’ το θηλασμό, αλλά και εσείς. Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού.
Θηλασμός – Τα οφέλη για το μωρό σας
Το μητρικό γάλα είναι ιδανικά σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του. Περιέχει ειδικά θρεπτικά συστατικά, τους πρεβιοτικούς ολιγοσακχαρίτες, με τα οποία τρέφονται τα ωφέλιμα βακτηρίδια που υπάρχουν στο στομάχι του μωρού σας. Τα ωφέλιμα βακτηρίδια λειτουργούν ως εμπόδιο για την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηριδίων που μπορεί να εισβάλλουν στο έντερο και είναι δυνατόν να δημιουργήσουν λοίμωξη. Περιέχει ακόμη, λιπαρά οξέα που βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
Γιατί ο θηλασμός είναι καλός για το μωρό σας
- Αποτελεί φυσική διαδικασία.
- Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που χρειάζεται το μωρό σας.
- Έρευνες δείχνουν πως μειώνει τις πιθανότητες παιδικού διαβήτη και λευχαιμίας.
- Μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του μωρού σας από ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και από κάποιες αλλεργίες, όπως άσθμα και έκζεμα.
- Σύμφωνα πάλι με έρευνες, τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερη αρτηριακή πίεση κατά την παιδική ηλικία.
Γιατί ο θηλασμός είναι καλός για εσάς
- Όταν θηλάζετε ο οργανισμός σας παράγει οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, που βοηθά να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας.
- Οι μαμάδες που θηλάζουν μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και οστεοπόρωση.
- Ο θηλασμός βοηθά να χρησιμοποιήσετε το επιπλέον βάρος που μπορεί να έχετε πάρει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλοντας στο να ξαναβρείτε πιο γρήγορα τη φόρμα σας!
- Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, όπου κι αν βρεθείτε, και δεν χρειάζεται να αποστειρώνετε μπιμπερό.
- Το μητρικό γάλα είναι δωρεάν και βρίσκεται πάντα ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία!
Πώς θα θηλάσετε
Αν ο θηλασμός σας φαίνεται περίπλοκος, μην ανησυχείτε, δεν είναι κάτι που οι μαμάδες γνωρίζουν από ένστικτο. Το θετικό είναι πως τα περισσότερα προβλήματα ξεπερνιούνται εύκολα. Εδώ, έχουμε συγκεντρώσει μερικές πρακτικές συμβουλές σχετικά με το θηλασμό. Προσπαθήστε να μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες, επειδή ο θηλασμός έχει τεράστιο όφελος τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
Συμβουλές για επιτυχημένο θηλασμό
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές ώστε να χαρείτε πιο γρήγορα αυτή τη μοναδική εμπειρία:
- Καθίστε άνετα σε μια καρέκλα που υποστηρίζει καλά την πλάτη σας.
- Κρατήστε το μωρό κοντά σας και προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι, τους ώμους και το σώμα του σε ευθεία γραμμή.
- Φέρτε τη μύτη του μωρού σας απέναντι απ’ τη θηλή σας και μετά σκουντήστε ελαφρά το στόμα του μ’ αυτήν!
- Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρετέ το στο στήθος σας (και όχι το αντίθετο).
- Θα ξέρετε πως το μωρό σας έχει πιάσει σωστά τη θηλή αν το κάτω του χείλος έχει στρίψει προς τα πίσω και η μοναδική ορατή περιοχή της άλω σας (του πιο σκουρόχρωμου δέρματος γύρω απ’ τη θηλή σας) είναι αυτή πάνω απ’ το επάνω του χειλάκι. Αφουγκραστείτε επίσης τον ήχο της κατάποσης από το μωρό σας.
- Αν το μωρό σας βάζει συνέχεια τα χέρια του ανάμεσα στο πρόσωπό του και το στήθος σας, τυλίξτε το με ένα σεντόνι έτσι ώστε τα χέρια του να είναι κοντά στα πλευρά του.
Μην πανικοβάλλεστε αν το μωρό σας σταματά που και που καθώς αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κι αν βρίσκετε το θηλασμό κάπως άβολο, το πιο πιθανό είναι να φταίει η στάση σας ή το μωρό σας να μην πιάνει σωστά το στήθος σας. Αν είναι θέμα στάσης, μπορείτε να βολευτείτε καλύτερα χρησιμοποιώντας ένα τριγωνικό μαξιλάρι επάνω στο οποίο θα ακουμπάτε το μωρό σας. Το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα έχετε βρει τον τρόπο για να είστε και οι δυο άνετα. Αν το θέμα είναι πως το μωρό σας δεν πιάνει σωστά τη θηλή, ζητήστε τη βοήθεια της μαίας σας ή ρίξτε μια ματιά στις πληροφορίες για τα προβλήματα θηλασμού.
Πώς θα συλλέξετε και θα φυλάξετε το μητρικό γάλα;
Συλλέγοντας το γάλα σας όχι μόνο δεν χάνεται το καλής ποιότητας μητρικό γάλα, αλλά έχετε και την ευκαιρία να θηλάζετε όταν σας εξυπηρετεί. Διαβάστε στη συνέχεια πώς να βγάζετε και να φυλάτε το μητρικό γάλα.
Γιατί να φυλάσσω γάλα;
Η τακτική αυτή είναι ιδανική για καταστάσεις όπου δεν μπορείτε να θηλάσετε, χρειάζεστε ένα διάλειμμα, θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για την εισαγωγή στερεών τροφών ή γιατί δεν μπορείτε να είστε με το μωρό σας (π.χ. λόγω εργασίας) και θέλετε να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρει το μητρικό γάλα. Ένας άλλος σπουδαίος λόγος αποτελεί το συναισθηματικό δέσιμο του συντρόφου με το μωρό, καθώς θα μπορεί κι αυτός να αναλάβει το τάισμά του.
Βγάζοντας γάλα με το χέρι
Προτού βγάλετε γάλα, μαλακώστε το στήθος σας με ένα ζεστό επίθεμα, κάνοντας ένα ντους ή μασάζ. Μετά, αφού πλύνετε τα χέρια σας και αποστειρώσετε ένα μπολ με φαρδύ στόμιο, μπορείτε να αρχίσετε τη διαδικασία.
- Στηρίξτε το στήθος σας με το ένα χέρι και με το άλλο κάνετε απλά μασάζ απ’ το επάνω μέρος προς τη θηλή. Δουλέψτε όλο το μαστό καθώς και το κάτω μέρος του.
- Τώρα ασκείστε ελαφριά πίεση στην περιοχή πίσω απ’ την άλω (το σκούρο δέρμα γύρω απ’ τις θηλές σας) με τον αντίχειρα και τον δείκτη.
- Πιέστε τα δάχτυλα μεταξύ τους και προς τα κάτω για ν’ αρχίσει να βγαίνει γάλα. Δείξτε προσοχή καθώς μπορεί να πεταχτεί προς όλες τις κατευθύνσεις!
Συλλέγοντας γάλα με ηλεκτρική αντλία
Η χρήση της αντλίας (θήλαστρο) μπορεί να αποτελεί την πιο εύκολη, γρήγορη και λιγότερο κουραστική μέθοδο συλλογής γάλακτος. Θυμηθείτε προτού ξεκινήσετε να μαλακώσετε το στήθος σας με ένα ζεστό ντους ή με μασάζ και βεβαιωθείτε πως το θήλαστρο είναι προσεκτικά αποστειρωμένο. Ανάλογα με τον τύπο της αντλίας που χρησιμοποιείτε, η διαδικασία θα διαρκέσει για 10 λεπτά από κάθε μαστό και δεν θα πρέπει να σας προκαλεί πόνο.
Φυλάσσοντας το μητρικό γάλα
Μπορείτε να αποθηκεύσετε εύκολα το γάλα σας σε μπιμπερό στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Όταν όμως το ξεπαγώσετε, θα πρέπει να πετάξετε αμέσως το γάλα που περίσσεψε μετά το τάϊσμα. Θυμηθείτε να γράφετε την ημερομηνία στο γάλα που αποθηκεύετε. Το γάλα σας θα διατηρηθεί για περίπου:
- 24 ώρες στο ψυγείο στους 4 °C
- Ένα μήνα στην κατάψυξη
- Τρεις μήνες σε καταψύκτη στους -20 °C (παρότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθούν τα αντισώματα του γάλακτος).
Αφήνουμε το μπιμπερό να ξεπαγώσει στη θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το ζεσταίνουμε αφού το τοποθετήσουμε σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό (σε μπεν μαρί).
Προβλήματα με το γάλα σας
Πολύ λίγο γάλα
Όσο περισσότερο γάλα καταναλώνει το μωρό σας, τόσο περισσότερο θα παράγει το σώμα σας. Έτσι, η μικρή ποσότητα γάλακτος μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως το μωρό δεν πιάνει σωστά το στήθος σας και άρα ο οργανισμός σας παράγει λιγότερο. Αν ανησυχείτε μήπως το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας.
Πάρα πολύ γάλα
Η παραγωγή μεγάλης ποσότητας γάλακτος είναι συνηθισμένη τις πρώτες ημέρες. Αρχικά το σώμα σας παράγει πολύ γάλα για να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο των γευμάτων. Η ποσότητα σταθεροποιείται μόλις το μωρό σας αρχίσει να τρώει καλά. Αν το μωρό σας δεν πιάνει σωστά το στήθος σας, τότε δεν ρυθμίζεται η ποσότητα και ίσως εξακολουθήσετε να παράγετε παραπάνω γάλα, ειδικά αφού το μωρό θα έχει ανάγκη από πιο συχνά γεύματα. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε πως το μωρό πιάνει σωστά το μαστό σας.
Η μεγάλη ποσότητα γάλακτος μπορεί επίσης να οφείλεται σ’ ένα υπερδραστήριο ένστικτο απελευθέρωσης ή στην ανισορροπία στην ποσότητα παραγωγής, αρχικά του αραιού γάλακτος και κατά την πορεία, του γεύματος.
Αν εξακολουθείτε να παράγετε πάρα πολύ γάλα αφού έχει ταχτοποιηθεί το πρόγραμμα του μωρού σας, μπορείτε να συλλέξετε λίγο και να το φυλάξετε για αργότερα. Προσέχετε, όμως, μην αντλήσετε πολύ μεγάλη ποσότητα ούτε και ανάμεσα στα γεύματα, καθώς αυτό θα ωθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερο γάλα για να καλύψει την επιπλέον ζήτηση.
Απότομη ροή γάλακτος
Είναι πιθανό μερικές φορές το γάλα σας να βγαίνει σαν «ψεκασμός», με έντονη και απότομη ροή. Αυτό είναι είτε παρενέργεια της μεγάλης παραγωγής είτε ένα ανεξάρτητο πρόβλημα που ενδέχεται να αποτρέπει το μωρό σας και να το οδηγήσει στην άρνηση του μαστού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα βελτιωθεί αν βγάλετε λίγο γάλα προτού βάλετε το μωρό σας να θηλάσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το αφήσετε να ρουφήξει για να κατέβει το γάλα και μετά να απορροφήσετε την αρχική απότομη ροή με μια πετσέτα. Μόλις η ροή καταλαγιάσει, βάζετε πάλι το μωρό στο στήθος σας.
Θέμα: ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Δεν βρέθηκαν σχόλια.